VH_afbeelding_website.jpg





VH_afbeelding_site_1(1).jpg





VH_afbeelding_site_2.png


DOCUMENTAIRE


In 2013 woonden op drie plekken in Nederland twee Bonte Bentheimers in een Varkenshuis van de PeerGrouP. Arie en Japie woonden op de Kaap in Rotterdam, Vlekkie en Spekkie scharrelden rond in de Factoriumtuin in Tilburg, en Bram en Knor voelden zich thuis in Annerveenschekanaal. Ze werden verzorgd door hulpboeren uit de buurt, trokken dagelijks veel bekijks en waren aanleiding voor veel discussie. Tot slot belandden alle zes – volgens plan - bij de slager om als worst, karbonade of ham terug te keren bij de hulpboeren.

In 2013, at three places in the Netherlands, two Pigs lived in a pighouse of the PeerGrouP. Arie and Japie lived on de Kaap in Rotterdam, Vlekkie and Spekkie were pottering around in the Factoriumtuin in Tilburg, and Bram and Knor felt at home in Annerveenschekanaal. They were cared for by temporary farmers from the neighborhood, attracted many visitors and were subject of discussion. Finally all six ended up - as planned - at the butcher.

Duration | 30 minutes
Color | PAL | 16:9 | stereo

Agenda

5 tm 9 juni 2014 | vertoningen op Festival Karavaan in Noord-Holland

26 juni 2014 | vertoning bij presentatie van mEATing in Tilburg

21 juni 2014 | doorlopende vertoning in De Nieuwe Weg in Groningen | 9 - 18 uur.

21 t/m 25 augustus 2014 | vertoningen op Noorderzon Performing Arts Festival Groningen

Voor meer informatie:

http://www.peergroup.nl/
http://festivalderaa.nl/
http://www.karavaan.nl/
http://www.noorderzon.nl/
http://www.rug.nl/
http://www.meating.nu/
http://www.denieuweweg.nu/

 
Aanvragen | Inquiries:

mailto: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Regie: Dinanda Luttikhedde
Edit: Roeland Dijksterhuis & Dinanda Luttikhedde
Sounddesign en geluid: Matthijs van der Veer
Camera: Arne Verbrugh, Dinanda Luttikhedde Titelontwerp: Eva Lenis
Requiem 'Curly Tales': Factorium Tilburg Componisten Requiem: Jos van den Dungen, Wim Glorius, Hans Sparla, Hans Weijenburg

I.s.m. | Rijksuniversiteit Groningen ~ Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen: Prof. dr. ir. H.H. Haisma, Dr. B. van Hoven, Prof. dr. D. Strijker, MSc. S.S. Visser

Het idee voor de documentaire is ontstaan in gesprek met Prof. dr. ir. H.Haisma en Dr. B.van Hoven. Vanuit hun voorstel voor een samenwerking voor een sessie op de conferentie over Emotional Geographies aan de RUG, zijn we het spanningsveld tussen onze vakgebieden gaan onderzoeken. De film VARKENSHUIS en de toekomstige vorm met een publieke discussie, is een eerste uitkomst van onze samenwerking.

Coproductie | Stichting KingAnimal, PeerGrouP.

Met dank aan: Elles Kiers, Sjef Meijman, Britt Bakker, Gerda Zijlstra, Rianne Andeweg, Tineke Schuurmans, alle (hulp)boeren, buren, Andrea van Pol, betrokken organisaties, locale pers Tilburg en Rotterdam, Stichitng Rotterdamse Oogst, mEATing Tilburg, Innovatie Netwerk, e.a.

Op zondag 16 maart 2014 om 16.30 uur gaat de documentaire in première op het Internationaal Film Festival Assen | Vrouw&Film. Het programma wordt ingeleid door Prof. Dr. D. Strijker, bijzonder hoogleraar Plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Varkenshuis Rotterdam | www.rotterdamseoogst.nl
Varkenshuis Tilburg | www.meating.nu
Volg Varkenshuis op www.varkenshuis.nl Varkenshuis PeerGrouP | www.peergroup.nl


 

Het Varkenshuis



Het Varkenshuis is een project van Sjef Meijman en Elles Kiers. Sjef Meijman is beeldend agrariër: een mix van kunstenaar en boer. Elles  Kiers is beeldend kunstenaar en kok. Samen hebben ze de wens om verhalen te vertellen over (de herkomst van) voedsel en de wijze waarop de mens daarmee omgaat. Op de thuisbasis van de PeerGrouP leven momenteel 2 varkens in een bos van 3 hectare.

Project

Een Varkenshuis is plek voor varkens en mensen. Een huis om samen te komen, te eten en drinken en te discussiëren. Het Varkenshuis wordt gebouwd door de lokale gemeenschap met lokale materialen. In het Varkenshuis groeien een jaar lang twee varkens op. De varkens leven van de voedselresten van de lokale gemeenschap. Na een jaar kunnen de varkens worden geslacht om vervolgens bereid en gegeten te worden door diezelfde lokale gemeenschap en haar omgeving.
Er bestaan drie Varkenshuizen. Eén in de randstad (Rotterdam), één in Tilburg, Noord-Brabant  - de provincie waar de meeste varkens van Nederland wonen, en één in de Drentse Veenkoloniën, in Annerveenschekanaal.

Doelstellingen


Een van de belangrijkste doelstellingen van het Varkenshuis is het versterken van de lokale gemeenschap door de collectieve zorg over 2 varkens. Hoe heb je samen met buren, vrienden, collega’s, de verantwoordelijkheid over 2 varkens en daarmee over je eigen voedsel? Hoe bouw je samen een huis? Met Varkenshuis breng je het eeuwenoude principe van het varkenshouden weer in de gemeenschap.

Het Varkenshuis is een verhaal dat verteld wordt terwijl het gebeurt. Beeldende en culinaire kunst komen samen met landbouw en veeteelt.