Publicatie n.a.v. verblijf in Greylight projects. Het boekje geeft inzicht in het onderzoek dat ik gedurende een maand deed vanuit de A.I.R.

Greylight Projects bevindt zich op circa 750 meter van de voormalige steenkolenmijn de Emma. Op 28 oktober 1983 werd de imposante schachttoren van Emma, met een hoogte van 63 meter, gesloopt. Door een technische fout werden bij het opblazen van de schacht, grote betonnen brokstukken meer dan 250 meter in de omgeving weggeslingerd.

Dinanda Luttikhedde nam de explosie als aanleiding voor haar werkperiode in Greylight Projects. In de omgeving van de A.I.R. fotografeerde zij mogelijke sporen van het incident en in haar studio ontwikkelde ze een aantal vluchtige werken. De kunstenaar koos ervoor alle beelden te vangen in fotografie en zocht naar de intuïtieve relatie tussen de beelden van binnen- en buiten haar studio.Tijdens de opening zal Mike Kramer zijn compositie Mijn Gehoor(d) in een aangepaste versie live vertolken.

Opening Zondag 8 april  2012
14:00 – 18:00 uur
Periode: 8 april tot 1 mei (geopend op afspraak)

 
Met de compositie "Mijn gehoor(d)" leverde de Heerlense (geluids)kunstenaar Mike Kramer zijn bijdrage aan de Klankatlas van Limburg, een meerjarig project van Intro in situ (nl) en Musica (b) waarin de eigenheden van de beide aangrenzende provincies verklankt wordt in soundscapes en locatiecomposities. Deze worden vervolgens gearchiveerd en online gezet en worden op geregelde basis vertegenwoordigt door een klankpaal op locatie. "Mijn gehoor(d)" is een sonische vertaling van het mijnverleden van Limburg. De oerelementen metaal en steen zijn onlosmakelijk met de mijnen verbonden en vormen het bronmateriaal voor zijn soundscape. Hierdoor ontstaat een sferisch spel tussen de verschillende klanken, soms onbewerkt maar vaak ook sterk uit haar context gehaald.
Mike Kramer is naast (geluids)kunstenaar ook werkzaam als artistiek leider bij stichting (h)ear wat zich bezigt met het presenteren van klankkunst en experimentele muziek, zowel zelfstandig als ook in dialoog met andere kunstdisciplines.

www.introinsitu.nl/auditieve-atlas/over-de-atlas
www.h-ear.org

 greylightprojects-dinandaluttinkhedde-4.png